Pinot Noir este considerat unul dintre cele mai populare vinuri din lume, grație aromelor fructate și a taninilor fini. Dar iată ce trebuie să știm despre Pinot Noir, pentru ca data viitoare când cumpărăm o sticlă să o facem în deplină cunoștință de cauză:
Ce este vinul Pinot Noir
Pinot Noir nu e soiul de strugure cel mai răspândit de pe planetă (acest titlu merge la Cabernet Sauvignon), dar este considerat unul dintre cele mai importante datorită calității ridicate (din acest motiv găsești greu o sticlă bună de Pinot Noir la un preț scăzut). Este, totodată, unul dintre cele mai greu de cultivat soiuri, ceea ce duce automat la faptul că sticlele de Pinot Noir sunt mai puțin numeroase decât cele din alte soiuri populare de struguri.
Cei care vor să bea o sticlă bună de Pinot Noir trebuie să petreacă timp și să cheltuiască bani. Pinot Noir-ul e considerat un fel de Sfânt Graal al lumii vinurilor. Strugurele din soiul Pinot Noir are coaja subțire, atât planta cât și fructul fiind foarte expuse la diverse boli. Viile cultivate cu acest soi sunt adesea contaminate cu tot felul de boli specifice, în plus, strugurii și vițele de Pinot Noir sunt foarte sensibile la vânt, ploaie și îngheț. Acestea sunt motivele pentru care prețurile vinurilor Pinot Noir sunt mai ridicate.
Unde se produce vinul Pinot Noir
În excelentul film Sideways, din 2004, se arată pasiunea extraordinară a viticultorilor pentru (printre altele și) acest soi de struguri. Personajul principal, interpretat de Paul Giamatti, un snob iubitor de vinuri, a reușit să facă o atât de mare reclamă Pinot Noir-ului, încât creșterea vânzărilor acestui vin în Statele Unite, după lansarea filmului, a fost de-a dreptul extraordinară.
Pentru un Pinot Noir clasic trebuie să mergi, însă, în regiunea franceză Burgundia. Coasta de Aur, cum e numită regiunea, este casa unor podgorii vechi de Pinot Noir – unele dintre cele mai vechi din lume. De altfel, cele mai bune Pinot Noir-uri se beau în Franța, acest soi fiind un factor-cheie în producerea șampaniei și a altor vinuri spumante. Printre alți producători europeni se numără Germania, Austria, Italia și Moldova.
În Statele Unite, Oregon și California sunt cele mai renumite regiuni pentru producția de Pinot Noir, iar în lume, țările ce produc vinuri Pinot Noir de calitate sunt Chile, Argentina, Canada, Australia, Noua Zeelandă și Africa de Sud.
În mod particular, regiunile cele mai cunoscute pentru producție de Pinot Noir sunt:
SUA – California, în special în Sonoma, unde Pinot Noir-urile sunt foarte fructate, dar și Oregon, unde Pinot Noir-urile sunt ușoare și fructate, cu gust de cireșe, fructe de pădure și rodie.
Argentina – de-a lungul râului Rio Negro, aici Pinot Noir-urile sunt cunoscute pentru aromele de cireșe negre
Franța – în special în Burgundia, locul de origine al Pinot Noir-ului. Domenii precum Romanée-Conti produc cantități mici, iar sticlele costă mii de euro.
Italia – în special în nordul țării, acolo unde acest vin are o aromă terestră, de fructe coapte.
Germania – în regiunile Ahr și Baden, acolo unde strugurii Pinot Noir se coc în arome fructate, cu accente de prună. Aici se produc vinurile cele mai asemănătoare cu cele din Burgundia.
Noua Zeelandă – în special în centrul regiunii Otago, cunoscută pentru vinurile Pinot Noir.
Scurtă istorie a vinului Pinot Noir
Istoria vinului Pinot Noir nu e foarte clară în totalitate. Precum multe vinuri vechi, se crede că originea lui datează din vremea romanilor, posibil din secolul 1 d.Hr. S-a descoperit că struguri similari cu cei din soiul Pinot Noir creșteau în Burgundia secolului 1. De asemenea, vițe sălbatice, cu struguri similari Pinot Noir-ului, au fost descoperite în nordul Belgiei.
Pinot Noir a devenit un vin foarte popular în Evul Mediu, fiind preferate de către cei din rândurile bisericii și nobilimii franceze. Calitatea acestora contrasta cu cea a vinurilor Merlot sau Cabernet, produse de cei din clasele inferioare.
Caracteristicile vinului Pinot Noir
Cei care caută un vin cu adevărat elegant, trebuie să se uite după un Pinot Noir. Aromele, gustul și structura lui se situează deasupra celorlalte vinuri roșii.
Aromele – de regulă, aromele de Pinot Noir sunt de fructe roșii – cireșe, căpșuni, zmeură, mure, rodii și coacăze. Unele au arome mai dark – de prune, cireșe negre, caise, nectarine, mango etc. Poți întâlni și arome terestre de condimente, trufe, ciuperci și chiar arome de pădure, în sticlele mai vechi, care sunt vinuri excelente pentru combinațiile gastronomice.
Structura – deși Pinot Noir-urile sunt foarte fructate, vinul în sine e sec, ca mai toate vinurile roșii. Pinot Noir e un vin cu conținut scăzut spre mediu de tanini, iar cantitatea de alcool variază, de regulă încadrându-se în partea inferioară pentru vinurile roșii – între 12-14%.
Cu ce mâncăruri se asociază Pinot Noir-ul
Unul dintre lucrurile care face din Pinot Noir o alegere populară este faptul că se poate combina cu majoritatea preparatelor. Este unul dintre cele mai versatile vinuri, putând fi băut împreună cu diverse mâncăruri, după cum, la fel de bine, se poate bea și de sine stătător. Aduce un plus de eleganță la fiecare masă, făcând experiența gastronomică mai plăcută. Ca sugestii, poți asocia un Pinot Noir cu:
- Mâncarea italienească – acest vin elegant merge perfect cu diversitatea gusturilor din preparatele italienești, indiferent că ai pe masă feluri de mâncare din nordul sau din sudul Italiei.
- Peștele gras – somonul, sardinele și alți pești bogați în grăsimi se asociază foarte bine cu Pinot Noir-ul. Subtilitatea aromatică a fructelor roșii și aciditatea vinului vor potența aromele și gustul peștelui. Variantele de Pinot din Europa, mai ușoare și mai fructate, sunt alegerea cea mai bună pentru această ocazie.
- Brânza Comte – Comte este un tip de brânză care face casă bună cu aproape orice, prin urmare e alegerea perfectă pentru un Pinot Noir. Această brânză se produce în Burgundia, la numai 75 km nord de regiunea de bază a podgoriilor de Pinot Noir.
- Risotto de ciuperci – aromele terestre ale cremosului risotto de ciuperci se complementează la fix cu cele de fructe de pădure ale unui Pinot Noir de calitate.
Alte lucruri despre vinul Pinot Noir
Vinurile Pinot Noir sunt printre cele mai scumpe din lume: în 2013, șase sticle de vin Domaine de la Romanée-Conti s-au vândut pentru impresionanta sumă de 27.300 $ sticla.
Vinul Pinot Noir trebuie servit la o temperatură de circa 17 grade Celsius.
Vinurile Pinot Noir se maturează, de regulă, în butoaie mai vechi de stejar franțuzesc, pentru a li se spori complexitatea de arome. O sticlă de Pinot Noir se poate învechi până la 40 de ani, în funcție de stil și recoltă. Șampania făcută din Pinot Noir rezistă mai mult decât un vin Pinot Noir.
Genele strugurilor Pinot Noir sunt susceptibile mutațiilor, în ultimii ani dezvoltându-se multe „clone” care au caracteristici ușor diferite.
În întreaga lume, există plantații de vie cu soiul Pinot Noir ce se întind pe circa 123.000 de hectare. Comparativ, Cabernet Sauvignonul e cultivat pe 283.000 de hectare.
Producători de vinuri Pinot Noir din Moldova:
Crama Tudor – Pinot Noir (2018)
Sălcuța EPIZŌD – Pinot Noir (2017)
Castel Mimi AnimAliens – Pinot Noir (2017)
Chateau Cristi – Pinot Noir (2017)
Asconi Sol Negru – Pinot Noir (2016)