Totul despre vinul Chardonnay

Chardonnay este, adesea, cel mai cumpărat vin din lume, fiind tipul de vin preferat în foarte multe țări. Strugurii din soiul Chardonnay sunt de culoare verde deschis și au ciorchini robuști și sănătoși, crescând în orice parte a lumii, având un gust prietenos, care face pereche cu o varietate mare de mâncăruri. În cele ce urmează vom intra în lumea vinurilor Chardonnay pentru a le înțelege mai bine.

Despre Chardonnay, pe scurt

Chardonnay e un soi care a luat naștere în regiunea franceză Burgundia, dar care s-a răspândit rapid pe întreaga suprafață a globului. Sunt podgorii de Chardonnay în Franța, Italia, America, Chile, Africa de Sud, Australia, Noua Zeelandă, etc, fiecare producând vinuri Chardonnay cu gusturi specifice.

Strugurele de Chardonnay are boaba verde, mare și robustă. Vinul rezultat are o culoare gălbui-untoasă, de opacitate ridicată. Gustul este în funcție de podgoria în care se produce vinul. Chardonnay e un vin cu gust variabil, influențat de regiunea de origine. Temperatura, tipul de sol, alegerea legată de maturare sunt elemente care au un impact major asupra buchetului general și al gustului. În linii mari, la un Chardonnay trebuie să te aștepți la puternice arome florale.

Un pic de istorie

Mulți ani, au existat dezbateri lungi în legătură cu originile Chardonnay-ului. Mulți au asumat o conexiune genetică cu Pinot Noir-ul, datorită originilor din Burgundia, în vreme ce alții insistau că acest soi provine din Orientul Mijlociu, fiind adus în Europa de primii cruciați. Știința modernă a făcut însă lumină și a dezvăluit faptul că legătura cu Pinot Noir-ul e reală. Din punct de vedere genetic, Chardonnay este legat de Pinot Noir și de strugurii din soiul Heunisch. Despre soiul Heunisch se crede că a fost adus în Franța din Croația, după care a fost încrucișat cu Pinot Noir.

Chardonnay este un soi extrem de popular printre producătorii de vinuri. Producția de Chardonnay a luat avânt în anii ’90, acest vin devenind o băutură sofisticată pentru personaje de film, precum Bridget Jones, influențând astfel generații de femei tinere, din mediul urban. Ca rezultat, podgoriile au cunoscut un boom al producției de Chardonnay. După care, lucrurile s-au mai liniștit, dar Chardonnay-ul a devenit un vin „global”, fiind al șaselea cel mai cultivat soi de struguri și acoperind o suprafață de circa 200.000 de hectare.

În urmă cu câțiva ani, experții detectaseră 36 de varietăți de Chardonnay în întreaga lume, „clone” menite să optimizeze gustul soiului. Au apărut inclusiv varietăți de Chardonnay roze, iar în America se lucrează la o varietate de Chardonnay modificată genetic.

Regiunile de proveniență

Pentru mulți iubitori de vin e important să înțeleagă în ce regiuni din lume se întrunesc condițiile perfecte pentru un vin de calitate. Cunoscând acest lucru, știi ce tip de vin să alegi pentru a avea parte de o experiență cât mai bună. Această regulă nu se aplică însă și în cazul Chardonnay-ului. Soiul crește cu ușurință în multe climate, producția se realizează facil și, de regulă, Chardonnay-ul este considerat ca un vin „de intrare” în ceea ce-i privește pe producători. Mai degrabă ar trebui să avem informații despre climatul regiunii din care provine vinul, decât despre regiunea în sine. Climatul și condițiile regiunii au impact asupra gustului și corpolenței Chardonnay-ului.

Aromele unui Chardonnay

Am spus vestea bună: Chardonnay-ul poate crește peste tot. Reversul medaliei este că aromele de Chardonnay pot fi incredibil de variate, făcând un pic confuză alegerea unui vin cu o aromă consistentă. Când alegi un Chardonnay gândește-te că pornești într-o aventură. În general, te poți aștepta la o gamă de arome, de la aspru la untos, dar întotdeauna cu puternice note fructate. Așteaptă-te la orice, de la coajă de lămâie la ananas pregnant, și tot ceea ce ar putea fi între ele.

În general, așteaptă-te ca aroma vinului să fie reprezentativă pentru condițiile în care au crescut strugurii. Chardonnay-urile din regiuni mai reci vor păstra aciditatea strugurelui, conducând către arome citrice, un amestec cu măr și esențe florale. Solurile din aceste regiuni pot da și o ușoară aromă cretoasă. Aceste Chardonnay-uri sunt mai întodeauna mai aspre, mai dure.

În schimb, Chardonnay-urile din zonele mai călduroase au tendința să fie ceva mai dulci și să reflecte o aromă de fructe tropicale. Gândește-te la ananas, mango și guava când alegi aceste vinuri. În general sunt corpolente și au o aromă untoasă, puternică.

Cu ce mâncăruri asociezi vinul Chardonnay

Cu atât de multe arome și varietăți, e greu să înțelegem cu ce mâncare ar putea fi asociat cel mai bine vinul Chardonnay, fără să deschidem de fiecare dată un ghid al vinului. Trucul e să asociem întotdeauna Chardonnay-ul cu fructele de mare sau cu peștele. Un Chardonnay mai bogat va merge foarte bine cu un pește mai cărnos, precum somonul, sau chiar cu homarul. Un Chardonnay mai aspru merge foarte bine cu peștele mai slab, cu creveții și scoicile. Oricum, aceste asocieri sunt minuscule în tabloul general, dar e bine de știut că primul lucru cu care ai asocia Chardonnay-ul sunt fructele de mare și peștele.

Dacă nu-ți plac fructele de mare, află că Chardonnay-ul se poate asocia foarte bine cu cărnuri albe, prăjite sau afumate – pui sau curcan. De asemenea, vinul merge cu brânză cheddar simplă, dar și cu brânză brie cremoasă. Pentru un platou complet de brânzeturi, adaugă smochine sau anghinare, pentru a rotunji aromele palatului.

Cum se servește un Chardonnay

Ca toate vinurile albe, Chardonnay-ul se servește rece. Dacă vinul e prea cald, alcoolul se va simți prea tare și aromele se vor „înmuia”. Dacă e prea rece, aromele și gustul sunt reduce la „tăcere”. Cea mai bună temperatură de servire este de 10-12 grade Celsius, care poate fi obținută ținând sticla la frigider vreme de două ore sau timp de 30-40 de minute într-o frapieră cu gheață.

Dacă nu termini o sticlă de Chardonnay după ce o deschizi, pune-i dopul și bag-o în frigider. Aromele vor rămâne proaspete timp de 2-4 zile, după aceea vinul începând să oxideze. În acest moment, cel mai bine e să fie folosit la prepararea diverselor mâncăruri.

Beneficiile Chardonnay-ului pentru sănătate

Toată lumea știe că vinul roșu are beneficii importante pentru sănătate, dar adevărul este că și tipurile de vin alb, deci și Chardonnay, au efecte pozitive. Acestea conțin aceiași flavonoizi și antioxidanți care se regăsesc și în vinurile roșii și care sunt asociați cu reducerea riscului de îmbolnăvire de cancer și cu lupta împotriva bolilor cardiace. Un studiu recent al Universității din Barcelona, relevă faptul că unele vinuri albe au mai mulți antioxidanți decât cele roșii.

Stejar sau nu

În mod normal, orice vin despre care se spune că are o aromă untoasă se presupune că a fost maturat într-un butoi de stejar. În mod cert este cazul vinurilor Cabernet Sauvignon, care sunt foarte apreciate pentru puternicele arome de stejar. Când vine vorba, însă, de Chardonnay-uri, aromele de stejar nu reprezintă o garanție. 

Producătorii de vin promovează Chardonnay-urile cu aromă de stejar sau fără. Un producător care vrea ca Chardonnay-ul său să fie mai proaspăt și mai luminos, folosește butoaie de oțel inoxidabil pentru fermentare și depozitare, înainte de îmbuteliere, păstrându-se astfel o anume prospețime. Dacă producătorul vrea să creeze un vin mai corpolent, cu arome secundare de vanilie și condimente, fermentează și maturează vinul în butoaie de stejar sau îl fermentează în cele de oțel și îl maturează în stejar.

Lucruri interesante despre Chardonnay

  • Chardonnay este un component important în procesul de fabricare a șampaniei, fiind unul dintre cele trei soiuri de struguri plantați și crescuți în regiunea Champagne.
  • În ciuda popularității Chardonnay-ului, există multe persoane, iubitori de vin, care se declară dușmanii acestuia, auto-intitulându-se ABC (Anything But Chardonnay – Orice, în afară de Chardonnay).
  • Cantitatea de alcool din vinurile Chardonnay variază de la sticlă la sticlă, dar în general se situează între 12 și 15%. Diferențele sunt date de arome. Chardonnay-urile din zonele reci au mai puțin alcool, iar cele mai untoase conțin o cantitate mai mare.
  • În 1990, Chardonnay a depășit Riesling-ul în popularitate, în America de Nord.
  • Chardonnay a fost cultivat pentru prima oară în Australia și Noua Zeelandă în anii 1830, dar nu a devenit un vin cunoscut până în anii ’50 ai secolului trecut.

Producători de vinuri Chardonnay din Moldova:

Timbrus – Chardonnay Barrel Fermented (2018)

Timbrus – Chardonnay (2019)

TE WA – Chardonnay (2019)

Chateau Cristi – Chardonnay Barrel Fermented (2018)

Crama Tudor – Chardonnay (2018)

Bostavan Dor Reserve – Chardonnay (2017)

Sălcuța EPIZŌD – Chardonnay (2017)

Sălcuța Winemaker’s Way – Chardonnay (2018)

Gogu Winery – Chardonnay (2017)

Purcari – Chardonnay (2019)

Asconi Sol Negru – Chardonnay (2015)

Gitana Autograf – Chardonnay (2016)

Château Vartely Taraboste – Chardonnay (2015)

Castel Mimi – Chardonnay (2018)

Castel Mimi Omega – Chardonnay (2018)

No Produs(e)s in the cart.