Totul despre Merlot

Merlot este unul dintre cele mai populare vinuri roșii din lume. Cunoscut pentru textura fină și senzuală și pentru stilul abordabil, Merlot-ul este făcut din struguri roșii – un soi foarte adaptabil la diverse tipuri de climă, rezultatul constând în vinuri prietenoase și nu foarte scumpe. Merlot-ul poate fi catifelat sau cu arome de prună, bogat sau cu note de stejar. Există câte un… Merlot pentru fiecare, așa că hai să cunoaștem mai multe despre acest vin.

Ce înseamnă „merlot” și ce gust are merlot-ul

Cuvântul „merlot” provine din limba franceză și se traduce prin „mica mierlă”. Merlot e un soi de struguri cameleonic, deoarece se adaptează perfect multor climate, preluând caracterul locației și adaptându-se tehnicilor de producere a vinului. Și totuși, un foarte bun Merlot nu e ușor de crescut, deși multă lume crede contrariul, motiv pentru care s-a ajuns la o supraproducție, de multe ori având ca rezultat vinuri de proastă calitate.

De regulă, Merlot-ul e un vin sec, de o corpolență medie spre ridicată, cu o aciditate moderată, cu un grad de alcool mediu spre mare și cu tanini lejeri. Cel mai bun gust de Merlot se încadrează într-o gamă de arome, care le include pe cele de ierburi, mure, cireșe negre, prune și cacao, deseori cu note de vanilie, cuișoare și cedru (când vinurile sunt maturate în butoaie de stejar).

Ce culoare are Merlot-ul?

Vinul Merlot are culoarea roșie, deoarece provine din struguri roșii. Când sunt tinere, vinurile pot fi semi-opace și opace, de un roșu rubiniu intens. Culoarea este, de regulă, ceva mai deschisă ca la Cabernet Sauvignon și mai intensă ca la Pinot Noir. Un indicator al faptului că ai în pahar un Merlot este dată de reflexele de tonuri cărămizii/portocalii de pe buza acestuia. Culoarea unui Merlot se schimbă odată cu trecerea anilor, pierzându-se din pigmentare și luminozitate și trecând spre o culoare granat. Deși nu pe scară largă, Merlot-ul e folosit uneori pentru producerea vinurilor albe și rozé.

Dulce sau sec?

De obicei, Merlot-ul e un vin sec. Un vin sec presupune că, după ce strugurii sunt presați, zahărul rezultat trebuie transformat în alcool prin drojdie. Când tot, sau aproape tot zahărul e convertit, se produce un vin sec. Uneori, se oprește o cantitate mică de zahăr rezidual, cu scopul de a se  da o nuanță de dulceață vinului sau, în unele cazuri, pur și simplu pentru că drojdia nu și-a terminat procesul de fermentație. Câteva grame pe litru de zahăr rezidual nu schimbă ideea de vin sec.

Cantitatea de alcool dintr-un vin Merlot depinde de locul în care au crescut strugurii și de influențele climei asupra coacerii strugurilor. Merlot-ul din regiunile mai reci din Franța au adesea o concentrație de alcool de 13-14%, aceasta crescând până la 14,5% pentru cele care sunt produse în zone mai călduroase, din California, Chile și Australia.

Cum se servește Merlot-ul?

Ca toate vinurile roșii, Merlot-ul are o temperatură ideală de servire. Ideea de a servi vinul roșu la temperatura camerei e depășită, deoarece temperaturile în casele oamenilor variază mult, de la cele joase pe timp de iarnă la cele foarte ridicate pe timp de vară. O temperatură medie de 21-23 de grade Celsius (cât se înregistrează de regulă „în casă”) e prea ridicată pentru un vin roșu.

Când Merlot-ul e prea cald, aromele se îmbină în mod neplăcut, iar dacă e prea rece, ele rămân neeliberate. Temperatura ideală pentru a servi Merlot-ul este de 15-18 grade C, care poate fi atinsă la un sfert de oră după ce-l scoți din frigider. După aceea, vinul începe să oxideze. Dacă nu termini o sticlă de Merlot după ce ai deschis-o, pune-i dopul și bag-o la loc în frigider. Aromele rămân proaspete pentru 2-4 zile. După aceea, poți folosi vinul pentru diverse preparate culinare.

Ce mâncare se „asortează” cu un Merlot

Unul dintre motivele pentru care oamenii iubesc Merlot-ul este versatilitatea lui. Este fructat, se bea ușor și merge foarte bine atât cu carne albă cât și roșie, de la pui și curcan, la porc. Merge cu paste, cu burgeri și cu pizza. Un vin mai corpolent, mai „copt” și mai tare poate fi „asortat” și mâncărurilor de vită sau miel și chiar vânatului. Merlot-urile clasice și savuroase, de Bordeaux, merg cu carnea rotisată, cu rață și ciuperci. Cheia este să acompaniezi greutatea și intensitatea gustului vinului cu greutatea și intensitatea gustului mâncării.

Merlot este al doilea cel mai popular vin din lume

Merlot-ul este cel mai popular vin din Franța (și din Africa de Sud) și al doilea cel mai popular din întreaga lume, fiind întrecut de Cabernet Sauvignon. Pe care nu-l va depăși prea curând, fiindcă acesta este și mai versatil ca Merlot-ul.

Spuneam mai sus că numele său se traduce prin „mica mierlă” (sau „tânăra mierlă”) și există două motive pentru care s-a ajuns la această denumire. Primul este felul în care arată boabele din soiul Merlot: o culoare albăstrui-neagră, care amintește de culoarea mierlei. Pe de altă parte, cel de-al doilea motiv este unul… real: se pare că mierlele au prins de mult gustul acestui soi de struguri și pot fi deseori văzute în vie, înfruptându-se cu boabe. Acest fapt poate fi (și chiar este) o problemă pentru producătorii de Merlot.

Producători de vinuri Merlot din Moldova:

Bostavan Dor Reserve – Merlot (2017)

Caragia Winery – Merlot (2016)

Château Cojușna Autentic – Merlot

Crama Tudor – Merlot (2018)

Dumitras Winery – Merlot (2019)

Land of Basarabia Virginette – Merlot (2018)

Sălcuța EPIZŌD – Merlot (2017)

Vinaria Nobila – Merlot (2017)

Castel Mimi – Merlot (2015)

Chateau Cristi – Merlot (2016)

Equinox – Merlot (2017)

Et Cetera Aeroplane – Merlot (2016)

Gitana Autograf – Merlot (2016)

Land of Basarabia Barrique Gold – Merlot (2016)

Land of Basarabia Late Harvest Virginette – Merlot (2017)

Novak Black – Merlot (2017)

Purcari – Merlot (2018)

Asconi Sol Negru – Merlot (2016)

Vinaria din Vale Motive – Merlot (2017)

Vinăria Nobilă – Merlot (2016)

Comment

  1. Totul despre Merlot - Kontrast Wine https://raketa.ba/2023/11/30/iva-energicna-55-godisnjakinja-u-potrazi-za-muskarcem-koji/

Comments are closed.

No Produs(e)s in the cart.